tekstschrijver en journalist,
gespecialiseerd in geschiedenis, toerisme en cultuur

Wiebe Hoekstra heeft een brede journalistieke ervaring. Hij is in staat moeilijke onderwerpen op heldere wijze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij combineert een vlotte pen met ouderwetse degelijkheid. Stelt u prijs op goed verzorgde publicaties dan kunt u bij hem terecht voor: 

artikelen, interviews en reportages
jubileum- en historische boeken
brochures en catalogi
producten op cultuurhistorisch- en toeristisch gebied
tentoonstellingen en lespakketten
audio- en visuele producties

Contact:

Hoekstra.publicist@planet.nl
Streek 2
8464 NA Sintjohannesga.
tel 0513-552186
fax 0513-552192

biografie

Wiebe Hoekstra (Veenwouden, 1954) studeerde in 1984 af als historicus aan de Rijks Universiteit van Groningen. Hij heeft als freelancer ruime ervaring in het schrijven van artikelen en advertorials en maakte verscheidene catalogi en historische documentaires. Voor radio Veronica verzorgde hij jarenlang reportages met vaak een historische en toeristische invalshoek. Bij uitgeverij De Vrijbuiter was hij hoofdredacteur in de sectie tijdschriften.

Enkele producten:

1 interviews
2 sagen
3 ghostwriter
4 catalogus
5 molengids
6 boerderijententoonstelling
7 historische panden
8 handleiding musea
9 videofilms
10 gehuchten

1.

In samenwerking, het boek We hadden geen keus; interviews met landarbeidsters uit het Oldambt 1920-1940 (Groningen, 1987) Uitg. Wolters Noordhoff / Forsten. In opdracht van Openluchtmuseum Arnhem over hetzelfde thema een 20 minuten durende documentaire gemaakt.

2.

In opdracht van Kunst & Cultuur Overijssel enkele toeristische routes in Overijssel en Twente over sagen en legenden. (Enschede 1990, 1997)

3.

Ghostwriter voor het boek van de yoga-leermeester Fred van Beek: Even op adem komen; de levensbrug tussen lichaam en geest (Naarden, 1e druk 1992, 2e druk 1994, 3e druk 1997)

4.

Een catalogus voor het Museum Nieuw Land in Lelystad (Lelystad, 1996). Op levendige wijze worden de thema’s van de collectie van het museum met elkaar verbonden, met aanvullend interviews met oud-Zuiderzeevissers, dijkbouwers, polderwerkers en pioniers. 

5.

In opdracht van Landkreis Grafschaft Bentheim en Kunst & Cultuur Overijssel een toeristisch boek over de geschiedenis van de wind- en watermolens in het Vechtdal (Nordhorn/Zwolle, 2001), in het Duits en het Nederlands. Over hetzelfde thema ook een lespakket voor het vmbo.

6.

In het kader van het jaar van de boerderij 2003 een reizende tentoonstelling over de verschillende boerderijtypes in Overijssel.

7.

Historisch boek De Midstraat, kloppend hart van Joure over historische gevels en panden in de hoofdstraat van Joure. (Joure, 2004)

8.

In opdracht van Nederlands Centrum voor Volkscultuur een handleiding voor het ontwikkelen van producten ter bevordering van het cultuurtoerisme: Laat de geschiedenis van uw omgeving zien (Utrecht, 2004).

9

Diverse films, o.a. over woonomstandigheden rond 1920, de geschiedenis van de ladarbeidersbonden in Oost-Groningen en over de Friese landbouw. Diverse opdrachtgevers.

10.

Momenteel een maandelijkse rubriek in de Friesland Post over gehuchten op basis van historische interviews.

terug